20 Feb 2007

Filmbespreking: 'Deliver us from evil'

Katholiek Nederland, Hilversum, 18 februari 2007 - De documentaire Deliver us from evil ('Verlos ons van het kwade') van Amy Berg verschijnt 22 februari in de Nederlandse filmhuizen.

Oliver O’Grady, still uit 'Deliver us from evil' (foto: RCV Entertainment)

De documentaire Deliver us from evil vertelt het verhaal van de veroordeelde Amerikaanse priester Oliver O’Grady en enkele van zijn tientallen slachtoffers. De film ontving een Oscarnominatie.

Documentairemaakster Amy Berg weet in iets meer dan 100 minuten je bloed op het kookpunt te brengen met dit relaas. Zij sprak met de griezelig onbewogen O’Grady, Father Ollie voor vrienden, in zijn geboorteland Ierland. Daar leeft hij na gevangenschap en therapie in ballingschap maar wel in vrijheid en redelijk goede doen. Dat kunnen de meeste van de slachtoffers niet zeggen. Hun leven en dat van hun families is verwoest.

Gaat de documentaire op zondag 25 februari een Oscar voor de beste documentaire winnen? Als dat het geval is dan zal dat vooral te danken zijn aan het politieke statement van de film. Op de kwaliteit van de film als documentaire is namelijk wel iets af te dingen.

Als er prijzen moeten worden uitgeloofd voor deze documentaire dan komen die toe aan de slachtoffers van O’Grady. Het verhaal van mijnheer en mevrouw Jyono is hartverscheurend. Als vrome en toegewijde katholieken voelden zij zich zo intens verraden door Father Ollie die hun dochter Ann verkrachtte. Als vader Jyono vertelt over het moment dat hij zich dit realiseerde schreeuwt hij het uit voor de camera: “Mijn hele wereld stortte in. Hij heeft ons leven, ons gezin verwoest. Ik weet niet waar ik heen moet met mijn woede.”

Summary in English: The documentary film "Deliver us from evil" about one of the priests involved in the paedophile sex abuse crisis in the States, is showing in Dutch cinemas. It has also been nominated for an Oscar.

No comments: