27 Apr 2007

Cardinal Simonis of Utrecht resigns

Cardinal Adriaan Simonis has resigned as Archbishop of Utrecht, Netherlands, having reached the statutory age.

Vanmorgen (14 april '07) is in Rome bekend gemaakt dat Z.H. Paus Benedictus XVI de aanvrage voor het ontslag van Z.E. kardinaal Simonis heeft ingewilligd. De kardinaal zal vanaf heden als Apostolisch Administrator met alle bevoegdheden van de diocesane bisschop functioneren tot het moment waarop zijn opvolger zijn plaats inneemt op de zetel van Utrecht.

75 jaar

November 2006 werd kardinaal Simonis 75 jaar, de leeftijd waarop bisschoppen conform canon 401, artikel 1 van het kerkelijk wetboek hun ontslag indienen bij de paus. Ook kardinaal Simonis diende zijn ontslag in en verzocht de paus hem van zijn verplichtingen als aartsbisschop te ontslaan. “Het wordt tijd dat een jonger iemand het van mij overneemt”, aldus de kardinaal.

Procedure opvolging

Nu de paus het ontslag heeft aanvaard kan de procedure met betrekking tot de opvolging van de aartsbisschop starten. De procedure voor de benoeming van een bisschop kent enkele stappen:
-Het metropolitaan kapittel van het Aartsbisdom, bestaande uit 9 priesters onder voorzitterschap van de vicaris-generaal, maakt een voordracht van drie kandidaten.
-De Bisschoppenconferentie geeft haar oordeel over deze voordracht en kan desgewenst andere kandidaten noemen.
-De pauselijke nuntius stuurt de voordracht en het oordeel van de bisschoppenconferentie naar de Congregatie voor de Bisschoppen in Rome. De Congregatie geeft vervolgens aan de nuntius de opdracht nader onderzoek in te stellen over een aantal kandidaten.
-Na alle onderzoek wordt in de Congregatie van de Bisschoppen overlegd wie de meest geschikte kandidaat is en wordt een voordracht gemaakt.
-De kardinaal-prefect van de Congregatie legt de voordracht aan de Paus voor.
Tenslotte beslist de Paus over de benoeming.

Afscheid kardinaal Simonis

De opvolgingsprocedure duurt gewoonlijk 6 tot 9 maanden. Verwacht wordt dat eind 2007, begin 2008 bekend zal worden gemaakt wie de opvolger van kardinaal Simonis zal zijn. Daarna zal de kardinaal officieel afscheid gaan nemen. In overleg met het secretariaat van de Nederlandse Bisschoppenconferentie zal het Aartsbisdom Utrecht het afscheid verder vormgeven en organiseren.

69e opvolger Willibrord

Adrianus kardinaal Simonis (75) werd op 15 juni 1957 priester gewijd. Na het pastorale werk in parochies en een aantal jaren studie in Rome werd hij eind 1970 benoemd tot bisschop van Rotterdam. Hij ontving de bisschopswijding op 20 maart 1971. Op 27 juni 1983 werd mgr Simonis coadjutor van kardinaal Willebrands, die hij op 3 december opvolgde als aartsbisschop van Utrecht. Op 25 mei 1985 creëerde de paus aartsbisschop Simonis tot kardinaal Hij was als Aartsbisschop van Utrecht de 69e opvolger van Willibrord, de eerste bisschop van Utrecht (695).

No comments: